Tai chi (taiji quan)

 

På kinesisk betyder tai chi ”det ultimative” Det illustreres igennem det kendte yin og yang symbol. Hvid og sort i perfekt balance repræsenterer den naturlige universelle synergi imellem positiv og negativ. Ud fra denne forståelse af tingenes naturlige tilstand og interaktion, udvikledes den taoistiske (daoistiske) filosofi Tao (dao) ”læren om vejen” og bevægelsessystemet Tai chi chuan.

 

Tai chi som bevægelsesform hedder på kinesisk Tai chi chuan (taiji quan). Det blev oprindeligt udviklet som et meget intelligent og effektivt, dog vanskeligt mestret, kamp system. Hvor man ved aldrig at yde direkte modstand, men ved at møde og følge en indkommende kraft med en tilsvarende mængde kontrolleret tomhed, blødt og afslappet kan overvinde større og stærkere modstandere uden at gøre skade. (at møde yang med yin). Som det står at læse i de klassiske tekster om tai chi ”brug 100 gram til at aflede 500kg”.

 

Igennem afslappet muskelstræk og kontraktion (sympatisk muskelarbejde) lærer kroppen at udvikle, opbygge og udløse den naturlige fleksible kraft i muskler og sener.

Lidt at sammenligne med den kraft der opbygges og udløses når man skyder en pil fra en bue eller strækker og slipper en elastik. Modsat konventionel fysiske udfoldelse der mest sker ved direkte muskelkontraktion.

 

At lære Tai chi kræver en klar forståelse af de underliggende principper samt korrekt træning der lærer krop og sind, bevidst og ubevidst, at reagere på stress ved at blive blød og eftergivende i stedet for hård og spændt.

 

Selvom det oprindeligt blev udviklet som en kampsystem, træner langt de fleste i dag Tai chi for de mange helbredsmæssige fordele der hurtigt manifesterer sig ved korrekt udførelse af øvelserne.

 

Tai chi har en ganske positiv og hurtigt målbar effekt på respiration, cirkulation, nervesystem, fordøjelse, stofskifte, knogler og led og kan ofte bedre mange syndromer der relaterer sig til livsstil, alder og fysiske traumer.  At fokusere i kroppen mens man bevæger sig igennem Tai chi formen har også en markant positiv effekt på det psykiske velbefindende. Som en ældre mester engang fortalte, ”kroppen kan først begynde at slappe af, når hjerne og hjerte har lært at slappe af.”

Igennem de langsomme, bløde og flydende bevægelser lærer kroppens muskler at slappe af i bevægelse. Senerne bliver elastiske og stærke, knoglestruturen retter sig naturligt for  mest effektivt at bære kroppens vægt, spændinger forsvinder fra musklerne, svage knogler bliver stærke og leddene bliver fleksible og bløde. Vejrtrækningen tilpasser sig den naturlige kontraktion og afslapning og cirkulation af blod, lymfe og ilt øges markant. Kroppen lærer at fungere så afslappet og optimalt som muligt.

Tai chi hverken belaster eller stresser kroppen, derfor er alle også i stand til at udøve det, uanset alder el. fysik. Er man ikke i stand til at stå op igennem længere tid, kan det være en fordel at starte med de mere simple Qi gong øvelser.

 

Tai Chi 1-

På begynderholdet vil vi starte med lære de grundlæggende principper for Tai chi. Hvordan virker det og hvorledes træner man kroppen så den er i stand til at udføre korrekt Tai chi.

Vi træner Mester Huang Xing Xians fem løsnende øvelser og lærer Zheng Man Qings korte yang stil. Vi vil også tage fat på nogle af de mest elementære par øvelser.

 

Tai Chi 2 -

Kræver forudgående deltagelse på Tai Chi 1 med mindre andet aftales med underviser.

Dette hold er for dem der ønsker at lære på et mere avanceret niveau. Et hold for dem der allerede går til Tai chi 1, men ønsker at gå mere i dybden med Tai chi principperne og lære formen hurtigt og præcist. På Tai chi 2 lærer vi, ud over Tai chi formen, også de mere avancerede partner øvelser (tui shou). I anden halvdel af semesteret vil der også være mulighed for at komme ind på den hurtige Tai chi chuan (kuai quan).

Har du tidligere trænet Tai chi er dette hold også en god mulighed for at genoptage kunsten.


Der vil bliver oprættet et ekstra hold hvis behovet kommer. Holdet vil primære være for noget øvede.
 1822 Tai Chi M/K
Mandag 18.45-19.45

Pris kr.: 400,-
Hedehusene Idræts Forening - en forening i bevægelse